Vietnam – Pasarea Phoenix a Asiei – Partea I – Hanoi, Ha Long si Nordul comunist

Vietnam – Pasarea Phoenix a Asiei – Partea I – Hanoi, Ha Long si Nordul comunist

Vietnam – Pasarea Phoenix a Asiei

Partea I – Hanoi, Ha Long si nordul comunist

 

In perioada 25 februarie – 10 martie 2019 am intreprins o calatorie superba in Vietnam, ca tour leader, alaturi de grupul organizat de compania noastra. Acest program de grup se afla deja la a doua editie insa pentru mine a fost prima data cand am vizitat Vietnamul si pot sa spun ca experinetele traite aici au fost atat de intense si complexe incat e greu sa le exprim in cuvinte.

Mai fusesem cu o luna de zile inainte in Vietnam insa doar la un targ de turism ce a avut loc in Ha Long Bay deci practic nu pot spune ca am vizitat tara, pentru ca nu am avut timp de nimic.

Mai mult, am decis sa combin acest program cu o vacanta in familie, adica am calatorit si alaturi de Diana si Lidia (5 ani) deci pe parcursul acestor articole, voi face referire nu doar la experientele mele cat si la motivele pentru care sustin mereu calatoriile, oriunde pe glob, alaturi de cei mici, deci inclusiv in Vietnam.

Primul lucru care iti vine in minte, cel putin ceea ce cred ca vine in minte celor din generatia noastra cand ne gandim la Vietnam, sunt chestiunile legate de comunism si filmele cu Rambo sau alte filme Americane, care descriu razboiul din Vietnam. Stiam ca va fi mult mai mult de atat insa nu ma asteptam sa ma impresioneze chiar atat de mult.

 

De fapt, primul lucru care te impresioneaza cand aterizezi in Hanoi este civilizatia. Daca te astepti la o tara saraca, murdara si necivilizata, sa stii ca vei fi foarte impresionat, in sens pozitiv, cand vei ajunge in Vietnam. Autostrazi, drumuri curate, cladiri ingrijite, branduri internationale de toate felurile si oameni foarte foarte prietenosi.

Voi povesti in acest prim articol despre partea de Nord urmand ca zonele de centru si sud sa le abordez separat, pentru ca sunt complet diferite.

De ce am ales numele acesta pentru seria de articole?

Pentru ca natiunea aceasta este intradevar o pasare Phoenix care a renascut timp de mii de ani din propria cenusa. Citeste mai departe si vei afla 😉

De asemenea, Phoenix-ul dar si testoasa sunt simboluri care se regasesc in templele antice de pe teritoriul tarii. De obicei ele apar impreuna si semnifica renasterea dupa moarte (pasarea Phoenix) si intelepciunea (testoasa). Renasterea dupa moarte sau ciclurile reincarnarii, depinde cum vrei sa privesti acest simbol al pasarii Phoenix se regaseste asezat pe carapacea unei testoase atat in temple cat si in mausoleele dedicate regilor Vietnamului. Voi mai aborda aceste simboluri in continuare in aceasta serie de articole.

La sosirea in Hanoi, am fost preluati de catre ghid de la aeroportul din Hanoi si am inceput direct programul de vizitare. Nu voi insista cu nume, ani si date plictisitoare ci voi pune accentul pe experienta in sine.

Asadar, dupa un zbor fain cu Qatar, 4.5h pana in Doha si 6h20’ din Doha in Hanoi, am aterizat destul de obositi dar nerabdatori sa descoperim capitala Vietnamului. Cum aterizarea a fost la 7 dimineata, camerele fiind gata la ora 2 p.m. abia, am ales sa facem direct turul inainte de a merge la hotel.

Grupul fiind inca in curs de coagulare, oameni care nu se cunosc intre ei, este destul de liniste in autocar si fiecare incearca sa isi intre usor, usor in ritm. Asa e mereu la inceputul unei calatorii in grup. Ghidul ne face introducerea, ne povesteste cate ceva despre Vietnam si e clar ca aici comunismul este foarte apreciat. Dar este un alt fel de comunism fata de ce te-ai astepta. Daca nu ai vedea steagurile rosii pe stalpi, nici nu ti-ai da seama, de fapt, ca ai ajuns intr-un stat comunist.

Multe afaceri locale amestecate printre companii multinationale occidentale, oameni multi intr-un du-te – vino continuu si desigur, mii si mii de scutere, cum ii sta bine unei metropole autentic asitica.

Sosirea noastra coincide cu summitul dintre Trump si Kim care are loc in aceeasi perioada in Hanoi. Securitatea este la maxim, drumurile sunt blocate din loc in loc dar usor, usor, ne facem loc sa ajungem la obiectivele din program.

 

Astazi vizitam – templul literaturii, mausoleul  lui Ho Chi Minh si muzeul de istorie si centrul vechi francez.

E foarte interesant sa intelegi ca istoria Vietnamului se intinde peste mii de ani. Dar reperele mai importante incep prin secolele 7-8 cand au inceput primele invazii ale chinezilor. Chinezii i-au invadat in mod repetat si ocupat constant timp de aproape 1000 de ani. Tot ei au adus cultura locala aici iar celebrul Confucius a fondat prima universitate din zona, despre care afli multe informatii interesante cand vizitezi Templul literaturii. Nu poti rata asa ceva. E ca si cand ai merge la Roma fara sa vizitezi Coloseumul sau Vaticanul. Nu ca ar avea vreo legatura cu literatura, dar ma refer la faptul ca sunt obiective must see. La fel si acest templu unde timp de sute de ani s-au predat invataturile lui Confucius, s-au format mari academicieni care au fondat apoi scoli si universitati in toata tara.

 

 

Cultura aceasta, practic mostenirea chineza, contrasteaza maxim cu mausoleul lui Ho Chi Minh, adica locul unde parintele statului comunist Vietnam isi are locul de vechi, asemeni lui Lenin, fiind de-a dreptul venerat de localnici de toate varstele. L-am avut in program insa am ales sa nu il vizitam o parte dintre noi si sa facem alte lucruri mai interesante. Pana la urma, eu nu sunt fan al comunistilor asa ca nu ma atrage genul acesta de experienta.

Inainte de mausoleu, am fost la muzeul de istorie, unde afli cate ceva despre istoria tarii din vremuri antice pana in prezent. O cladire faina, bine intretinuta, cu arhitectura franceza. Un obiectiv care merita cand vii prima oara in Vietnam. Dar experienta si mai tare a fost faptul ca am stat cam o ora blocati la muzeu asteptand sa treaca coloana oficiala a lui Kim Jong Un ca sa se deblocheze strada si sa putem pleca. Asadar, intr-un fel, tot n-am scapat de experienta comunista. Daca n-am mers noi la liderul suprem, a veni alt lider suprem la noiJ

Am mers apoi la hotelul nostru, ne-am odihnit un pic si am plecat sa vedem un show traditional de papusi pe apa. La un teatru local, se intampla acest spectacol care chiar daca este turistic, merita din plin. Te ajuta sa intelegi cultura lor din vremuri stravechi.

 

Despre ce este vorba?

Practic este ca un teatru de papusi clasic, doar ca actiunea are loc pe apa. Pe apa pentru ca este o forma de entertainment practicata demult, dar care inca sa mai practica in comunitatile mai izolate, in zonele in care se cultiva orezul. Orezul, fiind cultivat pe apa, pe terenuri inundate, atunci aici aveau loc si aceste spectacole, pentru a distra in pauze pe cei care munceau pamantul. Spectacolul cuprinde scene din viata de zi cu cu zi a oamenilor, de la munca pamantului la casatorie, iubire, nastere si moarte dar si povesti stravechi, legende si mituri. Muzica este live, traditionala si destul de dramatica si actorii foarte buni, din punctul meu de vedere.

Dupa acest show, am avut practic timp liber la dispozitie asa ca am luat cina cu tot grupul la un restaurant local cu priveliste catre lac si apoi, o parte dintre noi am ales sa ne plimbam noaptea pe strazi prin zona coloniala franceza.

Francezii au venit aici prin secolul 19 si in circa 100 de ani cat au stapanit Vietnamul, au adus cu ei arta, cultura, arhitectura si tehnologia, scotand practic tara din evul mediu. Desigur ca regele era rege marioneta dar stapanirea franceza a avut partea ei pozitiva prin contributiile aduse societatii. Arhitectura franceza te impresioneaza. Este bine pastrata si chiar daca regimul comunist a luptat fix impotriva acestei ocupatii, nu au distrus mostenirea culturala a francezilor.

Astfel, s-a ajuns la acest Hanoi, o combinatie foarte interesanta de cultura chineza si vietnameza cu ale lor traditii inconfundabile si foarte complicate + arhitectura si organizare franceza + comunismul secolului XX cu principiile si doctrina aferente + vibratia inconfundabila a unie metropole asiatice in toata regula.

 

Ceva inedit despre cultura din Vietnam.

Mai importanta decat orice religie „clasica”, la vietnamezi este cultura stramosilor. Am aflat de la ghidul nostru din nord ca, de exemplu, la mesele festive, nimeni nu serveste preparatele pana nu termina de mancat cel mai in varsta membru al familiei, ca semn de respect pentru acesta.

De asemenea, aici exista cultura comemorarii continue a stramosilor si in fiecare casa exista un fel de altar cu stramosii familiei, ce cuprinde cam 4-5 generatii anterioare. Tot din respect pentru stramosi, cand un batran moare, este ingropat aproape de casa (daca este posibil). Apoi, dupa circa 2-3 ani osemintele sunt dezgropate, de anul nou, curatate os cu os si puse frumos intr-un cavou inchis unde urmeaza sa isi petreaca somnul de veci. Abia atunci procesul inmormantarii este cu adevarat incheiat. Rolul curatarii oaselor revine de obicei barbatului cel mai tanar din familie.

Astfel de lucruri inedite am aflat noi dar afla mereu si turistii care aleg programele noastre in astfel de destinatii. Pentru ca noi nu promovam turismul de masa, ci turismul experiential, astfel ca din fiecare calatorie ne intoarcem mai bogati cu informatii pretioase si experiente rare.

Stiai ca ?

  • in Hanoi traiesc peste 12 mil de oameni
  • in zona de Nord, clima este temperata cu influente oceanice
  • peste 5 mil de scutere se afla zilnic pe strazile din Hanoi
  • Ho Chi Minh a calatorit peste 30 de ani, a facut scoala la Paris si s-a educat si instruit si in SUA, America de Sud, tarile nordice, pana sa revina in Vietnam si sa instaureze doctrina Marxista
  • Xin Chao este salutul oficial in Vietnam si se foloseste ca formula de adresare pentru orice perioada a zilei
  • Vietnamul si-a deschis portile catre lume odata cu vizitele lui Bush si Clinton si ridicarea embargoului, in anii 1996 – 1998?
  • In urma vizitei lui Obama in Vietnam, s-a deschis si primul Mc Donalds din Hanoi?

 

Cum a fost prima zi cu copilul in Vietnam?

Lidia si-a intrat repede in ritm si a fost foarte interesata si nerabdatoare sa descopere aceasta noua destinatie. Dupa Costa Rica, Mauritius, Egipt, Thailanda si Cambodgia – destinatiile din afara Europei vizitate cu ea pana in prezent, Vietnamul a fost de mare interes. A fost curioasa sa afle despre istorie, despre cultura, sa inteleaga cu sta treaba cu mancarea, i s-a parut interesant ca e plin de scutere pe strazi, au fascinat-o templele, mai ales cel al literaturii si desigur ca dupa plimbarea prin zona franceza, cand ne-am intors la hotel a adormit in cateva secundeJ

 

Ziua 2 a inceput in zori, cu un transfer de 4h pana in Ha Long, unde ne-am imbarcat pe croaziera de 2 zile si o noapte pe faimosul golf plin ne insulite calcaroase (vreo 2000 la numar) si acoperite cu jungla. Am navigat cu vasul Sealife Legend – perla acestei companii, lansata la apa in octombrie 2018. Foarte multe nu s-au intamplat in aceste 2 zile insa experientele au fost superbe.

Peisajele incredibile, diverse plimbari cu barcute mai mici pana la sate traditionale si prin diverse grote inundate, pescuit de noapte la calamari, meniuri incredibil de gustoase de 5* oferite de compania Sealife, vizite in pesteri si multa relaxare. Dupa drum si turul de ieri, a fost o idee buna sa avem aceste 2 zile de odihna si timp sa admiram peisajele si sa ne acomodam cu ora si mai ales cu grupul. A fost un moment bun de socializare, relaxare si stat la plaja. Unii dintre noi au facut si baie in mare insa eu, sincer, vazand meduzele mari cat Lidia, am preferat sa le fac poze de pe punte.

Lidia s-a bucurat mult de aceasta plimbare pentru ca ei ii place cu barca si a fost si prima data cand am urcat pe un vaz de croaziera asa ca experienta a fost cu atat mai interesanta. Iar plimbarea cu barcutele de bambus cu vaslas din satele plutitoare, cred ca a fost cea mai fun experienta din aceste 3 zile din zona de nord a Vietnamului.

Povestea continua cu zona centrala a tarii, orasele istorice Hue si Hoi An, apoi cu sudul tropical orasul cosmopolit Ho Chi Minh (Saigon), Delta Mekong si la final, zilele noastre de relaxare la plaja in Insula Phu Quoc.

Daca iti doresti sa vizitezi Vietnamul, sa te bucuri de experiente locale autentice in programe de calitate, iti recomandam fie sa vii cu noi data viitoare in programul de grup, fie sa optezi pentru una dintre variantele de programe private pe care le organizam oricand, la cerere si care se pot personaliza 100% dupa preferintele tale. Detalii gasesti aici.

 

Cele mai indragite de catre clientii nostri

Vreau oferta personalizata

Iti putem propune cea mai buna varianta. Luam in calcul peste 40 de criterii cand generam oferta. Nu ne crede pe cuvant! Citeste povestile

Vreau oferta personalizata

Vreau oferta