Galapagos – visul de-o viata implinit
Ecuador, asa cum v-am povestit in articolul despre zona continentala, are atat de multe de oferit, incat iti trebuie mult mult timp si rabdare pentru a-l explora pe indelete. Dar visul meu inca din copilarie se indrepta catre destinatia catre care urma sa ma pregatesc sa decolez: Insulele Galapagos.
Emotionat am plecat catre aeroportul din Quito, nerabdator sa ajung mai repede in Galapagos. Zborul de 2,5 ore cu escala in Guayaquil, ca toate zborurile spre Galapagos care opresc aici pentru a mai lua pasageri, a trecut pe nesimtite si m-am vazut aterizat in Baltra, unde se afla aeroportul principal din Galapagos. Ghidul nostru din arhipelag m-a asteptat la aeroport si impreuna ne-am indreptat spre port cu autocarul local iar dupa o cursa de 10 minute am ajuns pe malul canalului care desparte Baltra de Santa Cruz. A urmat o traversare scurta de 2-3 minute cu un “ferry” local, moment in care am luat primul contact cu natura si am reusit sa observ cateva fregate ce zburau organizat peste ambarcatiunea noastra, dar si 2 lei de mare care stateau nestingheriti la soare pe ponton.
A urmat apoi un drum de 45 de minute cu taxi-ul, un 4X4 Toyota care ne-a traversat toata Insula Santa Cruz pana in partea opusa, in Puerto Ayora. Am oprit 15 minute sa vizitam celebrele cratere formate prin prabusirea conurilor vulcanice.
In aceste cratere traiesc specii de pasari si reptile dar si plante care pot fi intalnite numai aici, fiind unice la nivel mondial. Din pacate, accesul in cratare se face doar prin tehnici speciale de rapell iar accesul este permis numai cercetatorilor autorizati.
Am ajuns intr-un final in Puerto Ayora si m-am cazat in sfarsit la Scuba Café, pensiunea ce-i apartine ghidului nostru, Gabriela, o afacere de familie unde m-am bucurat de toata ospitalitatea acestor oameni extraordinari.
Conditiile, standard, strictul necesar, camere mari cu baie si paturi confortabile, construite in stilul traditional din insulele Galapagos, cu aspect modest, insa ce iti trebuie mai mult cand vii sa explorezi natura si minunatiile de aici. In plus, traiul alaturi de oamenii acestia si viata timp de cateva zile impreuna cu ei, iti transforma sederea intr-o experienta deosebita, indiferent de conditiile de cazare. Te simti unul dintre ei, te simti integrat in natura inconjuratoare si simti ca faci parte din universul fragil al Insulelor Galapagos.
Mai fain a fost ca impreuna cu mine, tot in study tour, se afla si Raul, un ghid naturalist din Ecuador care venea pentru prima data in Galapagos sa studieze locurile unde urma sa ii duca pe studentii din SUA ce aveau sa vina in urmatoarea saptamana. Raul este originar dintr-o comunitate de indieni din Amazon iar el este singurul dintre frati care a parasit comunitatea si a urmat liceu si facultate. Mi-a povestit in toate aceste zile despre viata lui, despre cum a mers 5 zile pe jos prin jungla alaturi de mama lui, in timp ce se imbolnavise de malarie pentru a fi tratat, despre cum a reusit sa se ridice si sa promoveze Eco-Turismul prin toate modalitatile posibile, despre cum tine cursuri de Ecologie la cele mai mari universitati din Europa, despre intreaga lui viata.
A fost o experienta deosebita sa il cunosc pe Raul si sa discut atat de multe cu el, sa ajung sa cunosc si sa inteleg viata lui si sa respect si mai mult locul de unde provine, realizand cat de mult inca iubeste satul lui natal, unde oamenii inca nu au semnal gsm, electricitate, apa curenta sau acces altfel decat pe calea aerului urmata apoi de 2 zile de drumetie prin jungla.